Kilometerheffing

Vanaf 1 april 2016 gaat de kilometerheffing in België in

Alle houders (d.i. de persoon op wiens naam het kenteken van het voertuig is ingeschreven bij de Belgische overheid) van vrachtwagens met een maximum toegelaten massa (MTM) van meer dan 3,5 ton zullen kilometerheffing dienen te betalen in België voor het gebruik van autosnelwegen en een aantal gewestwegen.

In dat kader zijn ze verplicht elke vrachtwagen van meer dan 3,5 ton uit te rusten met een werkende On Board Unit (OBU).

Opgelet : Deze verplichting geldt ook indien de vrachtwagen niet over tolwegen rijdt!

Waar kan u nu terecht voor zo een OBU?

U kan een OBU online bestellen, afhalen in één van de service punten of een beroep doen op een partner van satellic.

  1. Online bestellen

Dit kan via de Road User Portal van Satellic, op www.satellic.be.

Daar krijgt elk bedrijf toegang tot een eigen, gepersonaliseerde en beveiligde zone, waar het mogelijk is het bedrijf en zijn voertuigen te registreren, één of meerdere OBU’s te bestellen, de OBU’s en de voertuigen te koppelen en te ontkoppelen en alle gegevens van het bedrijf en van de voertuigen op een gemakkelijke en toegankelijke manier te beheren. Na het doorgeven van de bestelling en het betalen van een waarborg van 135 euro per toestel, worden de online bestelde OBU’s geleverd via de post.

  1. Afhalen in één van de service punten

Het is ook mogelijk een OBU af te halen in één van de service punten die overal in België en aan de landsgrenzen te vinden zijn.

De dichtstbijzijnde servicepunten zijn momenteel:

– Tankstation Tamoil te Bergeijk (Nederland), Barrier 14 en

– Tankstation LUKOIL, te Maarheeze (Nederland), Moonslaan 2

Een uitgebreide lijst vindt u terug op https://www.satellic.be/nl-NL/servicepoints

In een service punt is een OBU verkrijgbaar via fast-track registratie door de boorddocumenten van het voertuig te scannen, de gegevens in te voeren via het touchscreen van de tolterminal en onmiddellijk de waarborg te betalen. Nadien moet de gebruiker evenwel inloggen op de Road User Portal en een volledige registratie uitvoeren. Aan service punten kan slechts één OBU per keer worden afgehaald, maar het voordeel is dat de gebruiker het toestel meteen kan meenemen.

Indien u hulp nodig heeft bij de registratie op de Road User Portal of de installatie van uw OBU, kan u terecht bij het Call Center gratis bereikbaar is op 00800-72 83 55 42 (00800-SATELLIC) of u kan ook een e-mail sturen naar support@satellic.be

Satellic Business Partners

U kan in het kader van de kilometerheffing ook een beroep doen op de diensten van de Satellic Business Partners, zoals Aral/BP, AS24, Brandstoffen Maes, DATS 24, DKV, ENI/AGIP, euroShell, eurotoll, Eurowag, E100, Febetra, Gabriëls, Global Star, LogPay, Octa+, OMV, PowerOil, Plose, Ressa, Statoil, SVG, The Fuel Company, TLV, Total, UTA, Vialtis, ZMPD.

De aangeboden ondersteuning verschilt weliswaar van partner tot partner. Bepaalde partners bieden enkel ondersteuning tijdens de accountregistratie, terwijl andere partners u ontzorgen tijdens het volledige proces: van account registratie tot koppelen van de OBU(s) aan uw voertuig(en) en sommige treden op als derde betaler en garanderen de betaling van de tol van hun klanten aan Satellic.

Voor verdere info : https://www.satellic.be/nl-BE/abouttoll/kmcharging#